1-Turtle.jpg

ODE TO THE OCEAN

EN  I  FR

Children between age 5 to 13 wrote in their mother tongue a short text, a letter, a poem to celebrate the ocean and the riches it abounds...

If you would like to share with us a text about ocean, please email us at future@nomoreplastic.co

LITTLE WRITERS

Pasuritë e oqeanit

 

     Ndonjëherë mendoj sikur ajo bota magjepse e oqeanit, me sirena e peshq të jetë e vërtetë. Në çast mendimi kundërshtohet. Pse ajo botë të jetë një pjesë e botës e mbushur me kaos dhe jotolerancë, kur mund të jetë vetëm pjesë e imagjinatës.

    Po oqeani i vërtetë ndoshta nuk ka sirenat dhe mbretëritë por është një mrekulli e vërtetë. Një vend i pafund, një vijë ndarëse mes realitetit dhe imagjinatës, një mister i përjetshëm. Çfarë mund të ketë më të bukur se një kujtesë prej tetë sekondash?

      Vërtetë kjo kujtesë është çelësi i paqes. Vend ku peshqit notojnë, algat sodisin kurse paqja mbizotëron.

                                                                                               Rinesa Morina 

                                                                                                    VII- 5

                                                                       Shkolla fillore  ‘’Marshall Tito’’ - Ulqin 

NON A LA POLLUTION

 

Pollution, sujet du moment,

Océan à protéger

La vie est en danger

La pollution doit s’envoler

Un sac plastique ne se dégrade jamais

Temps change

Inventer de nouveaux objets pour ne pas polluer

On peut faire mieux, on va faire mieux

Non à la pollution.

 

Ali et Lana

Pasuria e oqeanit

 

    Kur flasim për gjëra të mëdha si qielli, toka nuk mund të mos përmendim një thesar të vërtetë oqeanin. Po ta mendosh veten diku në thellësi të oqeanit sigurisht se do të jesh në një udhëkryq të vërtetë. Ai është një thesar i mahnitshëm. 

   Sa e sa pika uji e formojnë atë, sa e sa lloje të peshqve, sa e sa bimë, pastaj edhe shumë  pasuri të pazbuluara. Ka anije që janë fundosur gjatë erërave të ndryshme. Ai i ka marrë për vete dhe i ruan me kujdes të veçantë. 

    Në oqean zhvillohet një jetë e begatshme dhe e vrullshme. Oqeani është një pasuri e vërtetë.

 

                                                                                                 Regjina Dedaj

                                                                                                       VI- 6

                                                                                  Shkolla fillore ‘’Marshall Tito’’- Ulqin

"ODE TO THE OCEAN" 

Тeacher: Butylina Liudmila Viktorovna, Kostritsa Olga Leonidovna

Сhildren: Potapova Alenaei, Zhigalin Aleksandr, Baranova Kira

State budgetary preschool educational institution kindergarten 

No. 88 "Istok" of the Krasnoselsky district of St. Petersburg

 

О, Океан!

 

О, Океан! Как ты Велик, как Могуч!

Ты разделяешь материки,

Воды в твои омывают страны и целые континенты.

А сколько разных морских животных нежатся в твоих водах,

От огромных китов до мельчайших моллюсков.

Современные корабли бороздят по волнам твоим.

Но и ты такой огромный можешь быть уязвим.

О, Океан! Как ты Велик и как Могуч!

ON EST VRAIMENT DESOLES

 

Mer est-ce que tu nous entends ?

Est-ce que tu nous comprends ?

On voulait juste te dire,

Pardon de t’avoir fait souffrir.

On est vraiment désolés

De t’avoir beaucoup polluée

On va arrêter

De t’embêter,

Pour que tu sois aimée

Tous les beaux jours d’été.

Et pour te remercier

On va quand même t’aider

A ramasser tous les déchets

Qu’on a laissé tombés

Au creux de tes pieds.

On est vraiment désolés.

 

Paola

Вижу я красоту океана,
Вижу всю красоту я его,
И купаюсь я в океане
И с восторгом смотрю на него
Как же красив ты, прекрасен!
Шепчу для него вновь и вновь
Мама моя говорит:
"Наверное это любовь"...

Муталимова Сельмина, 6 лет. "Бельчата"